Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 26.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er vanskelig å vite hvor skredproblemene kan påvirkes i terrenget. Vær derfor defensiv i rutevalget og ta faretegn på alvor.

Skredfarevurdering

Det er flere vedvarende svakt lag som kan påvirkes av en skiløper. Det krever en del erfaring og graving for å vite hvor i terrenget disse lagene kan påvirkes. Se etter fokksnøflak og unngå dem. Velg ellers konservative ruter og ta faretegn som drønnelyder på alvor.

I bratte solvendte heng vil mindre skred løsne av seg selv. Som skiløper kan man også tråkke ut skred og konsekvensen for å bli rivet med kan bli høyt over terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 25. april 2024

Tidligere i uken kom det litt nysnø som sannsynlig forbedret skiføret noe. Imidlertid er snøoverflaten generelt hard og isete. I lavere strøk myknes snøoverflaten betydelig utover dagen når solen tar. Enkelte steder ligger det fokksnø av ulik hardhet over skoggrensen. Det beste skiføret finnes i lommer med løs overflatenær kantkorn som noen få steder er trolig nok er føyket ned nå og utgjør et isolert skredproblem.

Det er tidligere observert kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Observasjoner på faretegn og skred forrige uke (onsdag og torsdag) tyder på at laget er aktivt i Tamokdalen over ca 500moh. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket men disse er ikke aktive pr nå.

Små personutløst skred i en bratt renne på Sjufjellet (Seven Heaven Couloir).

Fjellvær

Torsdag 25. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 26. april 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -11 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS